[A] [A+] [A++
  INICI | PERSONES | TESTIMONIS | HISTÒRIA | EXPOSICIÓ ITINERANT | PUBLICACIONS CRÈDITS | ENVIAR DOCUMENTS 
Exposició Itinerant 
TERRASSA 
De l'1 de desembre de 2006 al 7 de gener de 2007 
Sala Muncunill 
   
 
 
 
   
 
 
 
Inuguració
Diumenge 1 de desembre de 2006

Activitats paral·leles
Dilluns 4 de desembre, a les 20 hores, a l'Escola Municipal d'Arts (C.Colom, 114 Terrassa). Conferència "La memòria des de la trajectòria professional de Francesc Abad", a càrrec de Francesc Abad.


Sala Muncunill
Plaça Didó, 3
08221 Terrassa
Telèfon d'informació: 93 783 27 11

Terrassencs afusellats al Camp de la Bota.

El dia 26 de gener de 1939 (el mateix dia que Barcelona i un dia abans que Sabadell), Terrassa és ocupada pels nacionals i es posa fi a una brutal guerra civil.

Terrassa és una de les ciutats que patiren una violència més ferotge, més cruel i més irracional i és, també, una de les ciutats on la repressió va ser més dura. Les xifres parlen per elles mateixes: quaranta-quatre terrassencs varen ser afusellades al Camp de la Bota.

Gràcies a un treball previ d’investigació a l’Arxiu Nacional de Catalunya i al buidatge dels documents de la Presó Model de Barcelona, tenim localitzats els noms i cognoms dels egarencs executats. A partir d’aquí i a través de padrons i expedients de responsabilitats polítiques, hem localitzat familiars seus, cartes, fotografies i diversos documents que ens han ajudat a escriure un dels capítols més foscos de la història recent del nostre país.

En el procés de recerca, hem trobat una reacció majoritària de col•laboració i participació; però malgrat el llarg temps que ens separa d’aquests malaurats esdeveniments, encara hi ha persones que no en volen parlar ni sentir-ne a parlar i no ens han obert la porta de casa seva. Tot i aquests casos minoritaris, hem pogut parlar amb familiars d’algunes de les víctimes i consultar documents francament colpidors. El procés més complicat de la recerca ha estat la localització dels familiars. Un cop localitzats, la seva cooperació ha esdevingut una feina enriquidora i molt interessant. Per primera vegada es veuran uns documents íntims i personals que ens poden ajudar a entendre la dramàtica situació que molts terrassencs van patir en el dur procés de repressió i d’imposició dels nacionals a partir de finals de gener de 1939 a Terrassa.

El treball de recerca ha anat més enllà i presentem els espais de la repressió a Terrassa. Així, unes fotografies d’abans de la guerra i unes altres d’actuals ens permetran vincular aquells fets amb un paisatge que ens és tan comú. Edificis com l’Escola Industrial i la Mútua de Terrassa han tingut diverses funcionalitats al llarg de la història. Allà on es dictaven sentències, ara s’hi va a estudiar, i l’espai que va servir de presó ara és una mútua.

A través d’informes de jutges, de sentències i d’expedients, sabem que els terrassencs afusellats al Camp de la Bota eren treballadors, majoritàriament vinculats a partits i a sindicats amb uns valors ben distints dels que s’imposarien amb el nou règim. L’ambient radicalitzat a la ciutat en el temps previ a la guerra farà que a algun dels afusellats el vegem vinculat a assassinats de capellans, empresaris o homes de dretes.

Aquest treball serveix per recuperar de la memòria uns personatges que van patir en primera persona la brutal repressió del règim franquista.


Consulteu els documents i videos relacionats amb les persones afusellades