[A] [A+] [A++
  INICI | PERSONES | TESTIMONIS | HISTÒRIA | EXPOSICIÓ ITINERANT | PUBLICACIONS CRÈDITS | ENVIAR DOCUMENTS 
Exposició Itinerant 
SÚRIA 
Del 21 de gener al 25 de març de 2007 
Cal Balaguer del Porxo 
 
 
Horaris
De dimarts a diumenge i festius d'11 a 14 hores
Dissabtes d'11 a 14 i de 16 a 18 hores

Inuguració
Diumenge 21 de gener a les 12 hores

Visites comentades
Diumenge 4 de febrer a les 12 hores.

Visites guiades per a escoles i altres col·lectius, cal concertar dia i hora al telèfon 93 869 56 85

Activitats paral·leles
Dijous 1 de març, a les 21 hores, a Cal Balaguer del Porxo "El periodisme d’investigació i la memòria històrica", a càrrec de Montse
Armengou, periodista i autora de documentals com "Els nens perduts del franquisme", "Les fosses del silenci", "El comboi dels 927", entre d'altres.

Dissabte 24 de març, a les 20 hores, a Cal Balaguer del Porxo "Víctimes dels camps d’extermini nazi. El testimoni de George Winograd", a càrrec de Joaquim Aloy, historiador. George Winograd (1931) és jueu de família polonesa, resideix a Pau (França) i està casat amb la surienca Maria Pesarrodona.Cal Balaguer del Porxo
C. Sant Climent, 21
08260 Súria
Telèfon d'informació: 93 869 56 85
email: turisme.suria@diba.es

Suriencs afusellats al Camp de la Bota

El 27 de gener de 1939, les tropes franquistes de la 54 divisió de l'Exèrcit d'Aragó van entrar a Súria. Seguint un model generalitzat, que des de l'any 1938 s'aplicava sistemàticament a tots els pobles i ciutats que queien en mans del bàndol de Franco, “l'alliberament” va posar en funcionament a Súria la màquina repressiva de l'Espanya Nacional.

Els caps militars que van ocupar Súria van nomenar unes noves autoritats municipals que, entre les seves tasques, tenien la missió d'informar sobre les persones desafectes al nou règim. Aquesta depuració es va recolzar sobre tres elements: el nou ajuntament franquista, “la jefatura  local de Falange” i les forces de la Guàrdia Civil, tant les que en un primer moment acompanyaven les tropes de l'exèrcit, com les que ben aviat, de forma més estable, van passar a formar el “puesto”.

A Súria, el major nombre de detencions es va produir al llarg del mes de febrer de 1939. Després de passar per l'Ajuntament -habilitat com a centre temporal de detenció- els presoners eren conduïts a la presó  de Manresa, on passaven a disposició judicial. Ràpidament, els instruïen causes sumaríssimes amb les acusacions genèriques d'”Auxilio a la Rebelión” o “Adhesión a la Rebelión”. Aquelles causes, jutjades en consell de guerra, sense cap garantia ni defensa possible, donaven lloc a llargues condemnes de presó i -molt sovint- a la pena de mort.

Els condemnats a mort passaven, llavors, a la presó Model de Barcelona, i després -en  poques setmanes- eren portats al Camp de la Bota on, de matinada, eren afusellats.

D'aquesta forma, entre els anys 1939 i 1943, 14 suriencs van ser passats per les armes als actuals terrenys del Fòrum.

Aquesta mostra va dedicada a tots els executats, als seus familiars i amics, i per extensió a totes les persones que van ser víctimes de la repressió franquista. També a aquelles que durant el seu exili van anar a parar als camps d'extermini nazis, on moltes van perdre la vida.


Consulteu els documents i videos relacionats amb les persones afusellades