[A] [A+] [A++
  INICI | PERSONES | TESTIMONIS | HISTÒRIA | EXPOSICIÓ ITINERANT | PUBLICACIONS CRÈDITS | ENVIAR DOCUMENTS 
Exposició Itinerant 
RODA DE TER 
Del 19 de maig a l'1 de juliol de 2006 
Aula de Cultura 
Inuguració
Dissabte 20 de maig de 2006

Activitats paral·leles
Dissabte 20 de maig, a les 19 hores, a la Sala de Plens de l'Ajuntament. Conferència "La República i la Guerra Civil a Osona i a Roda", a càrrec de Josep Casanovas.

Dissabte 27 de maig, a les 19 hores, a la Sala de Plens de l'Ajuntament. Conferència "La Guerra Civil i la Repressió Franquista", a càrrec de Gabriel Cardona.

Divendres 9 de juny, a les 21.30 hores, a la Sala de Plens de l'Ajuntament. Projecció de la pel·lícula "Soldados de Salamina", de David Trueba.

Dissabte 10 de juny, a les 17.30 hores, a la Sala de Plens de l'Ajuntament. Taller de memòria històrica "La Guerra Civil i la postguerra a través de la vivenda dels rodencs".

Dissabte 10 de juny, a les 19.30 hores, al Cementiri de Roda. Inauguració del monòlit d'homenatge - Memorial Democràtic.


Aula de Cultura de la Caixa de Manlleu
Plaça Major, 13
08510 Roda de Ter
Telèfon d'informació: 93 854 03 77
rodadeter@rodadeter.org

Rodencs afusellats al Camp de la Bota.

Les tropes franquistes ocuparen Roda de Ter el 4 de febrer de 1939. Cinc dies després, el nou règim feixista decretà la Llei de responsabilitats polítiques en què es basaren els processos judicials que encausaren milers de persones a tot l’Estat. A mesura que el franquisme anava conquerint els diferents pobles de Catalunya, s’hi anaven instaurant els mecanismes repressius que portaren milers de persones, arreu del territori, a l’empresonament i a la mort.

L’Ajuntament republicà de Roda de Ter va ser substituït per una comissió gestora nomenada pels militars que conqueriren el poble. La gestió de la repressió i la venjança sobre els vençuts s’estructurà des de l’Ajuntament, la comandància de la guàrdia civil, la nova delegació local de Falange i alguns estaments de l’església, amb la participació, mitjançant la delació, d’alguns veïns de la població. El fet de ser un poble petit i l’estreta coneixença van fer encara més pública i dramàtica aquesta repressió.

D’entre les desenes de veïns perseguits per les autoritats pels seus antecedents politicosocials, un total de vuit van acabar afusellats al Camp de la Bota. El seu llarg camí els havia portat per les presons de Vic i la Model de Barcelona. Foren jutjats per consells de guerra sumaríssims sense cap garantia de defensa possible, acusats a priori i de forma massiva, basant-se en rumors i en informes tergiversats de les autoritats. Aquesta exposició vol retre un homenatge a aquests afusellats i a totes les víctimes de la repressió franquista a Roda de Ter, sense oblidar els set rodencs que van morir al camp de Gusen, annex de Mauthausen, i tots els exiliats, molts dels quals mai no van tornar.


Consulteu els documents i videos relacionats amb les persones afusellades