[A] [A+] [A++
  INICI | PERSONES | TESTIMONIS | HISTÒRIA | EXPOSICIÓ ITINERANT | PUBLICACIONS CRÈDITS | ENVIAR DOCUMENTS 
Exposició Itinerant 
MATARÓ 
Del 31 de març al 14 de maig de 2006 
Museu de Mataró 
 
   
 
   
 
Inuguració
Divendres 31 de març 2006

Activitats paral·leles
Dimarts 4 d'abril, a les 19.30 hores a Can Palauet. Presentació del llibre "La guerra civil a Mataró (1936-1939)", de Margarida Colomer, a càrrec del Dr.Pelai Pagès, Catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.

Dimecres 19 d'abril, a les 19.30 hores a Can Palauet. "La immediata postguerra i la repressió a Mataró", a càrrec de Margarida Colomer, historiadora i autora del llibre "La guerra civil a Mataró (1936-1939)", i de Joan Montblanc, documentalista del projecte "El Camp de la Bota".

Dissabte 29 d'abril, de 10 a 20 hores a Can Xalant. Jornada "Art i Memòria" amb Francesc Abad, Pedro G. Romero, Jordi Canudas i Isabel Banal, Josep M. Lluró, Josep Casals, Jordi Font i Josep M. Muñoz.


Museu de Mataró
Carreró, 17-19
08301 Mataró
Telèfon d'informació: 93 758 24 01
museum@ajmataro.es

Mataronins afusellats al Camp de la Bota.

El 27 de gener de 1939, la ciutat de Mataró és ocupada per les tropes franquistes, desenes de mataronins acompanyen en el llarg camí de l’exili les tropes republicanes en retirada. Des del mateix dia de l’ocupació, el nou règim imposa uns mecanismes repressius basats en la venjança sobre els vençuts i estén la por i el silenci per sotmetre tota la població.

Aquesta repressió sistemàtica es basarà legalment en la Llei de responsabilitats polítiques, decretada el febrer de 1939. La burocràcia de la repressió deixarà constància dels informes que es redactaran sobre la conducta i els antecedents de centenars de veïns de la ciutat, principalment dels ciutadans que s’han significat en el seu suport a les organitzacions polítiques i sindicals d’esquerres. En poques setmanes, les presons de Mataró i Barcelona s’omplen fins a nivells increïbles d’amuntegament.

Entre els anys 1939 i 1942, un total de tretze mataronins van ser afusellats al Camp de la Bota. La informació que trobareu en aquest àmbit recull els diferents passos que van seguir, des de la detenció fins a l’execució. La documentació, recopilada a l’Arxiu Nacional de Catalunya i a la Capitania Militar de Barcelona, testimonia els consells de guerra que els van instruir els tribunals militars; les estades, primerament a la presó de Mataró i posteriorment a la Model de Barcelona, i la seva execució final al Camp de la Bota. En alguns casos, s’hi afegeixen els testimonis de familiars que expliquen els fets i que han aportat documents personals dels afusellats.

Aquesta exposició és un homenatge a aquests mataronins assassinats durant la postguerra i a tots els que van patir la repressió feixista en totes les seves formes.


Consulteu els documents i videos relacionats amb les persones afusellades